Den glade fuglehund

Olav Schjetne – Arild Mangschau

230 sider. Illustrere, indbundet

Pris inkl. forsendelse: ca. 450 kr. (det afhænger af den aktuelle kurs)

Bogen købes på: http://dengladefuglehund.no/

 

I min reol står en af mine mest skattede hundebøger. Den glade fuglehund med dedikation: ”Til vor gode ven Flemming. Niels og Olav”. Bogen er Olav Schjetnes (”Dovregubben”) bud på, hvordan man opdrager og træner hund frem til en brugbar jagt- og prøvehund.

Jeg har altid været utrolig glad for bogen, og jeg er meget stolt over hilsenen fra Olav, som jeg har haft fornøjelsen af at sidde sammen med ved bålet på Kongsvoll. Her var han i øvrigt en central person i rypeforskningen bl.a. sammen med Johan B. Steen.

Rypejakt_0609_0823a

Jagtheld. Foto: Kjell Erik Moseid.

 

Olav Schjetne var næsten 20 år forud for sin tid, da bogen kom i 1992. Sådan var man ikke vant til at dressere hund, men fuglehundefolket tog bogen til sig, og i løbet af kort tid var oplaget på 18.000 revet væk.

Gennem årene har jeg ofte taget bogen frem, når jeg vil drømme mig tilbage på fjeldet og ikke mindst Kongsvoll, hvor jeg så fine minder fra.

Olav Schjetne døde i 2011 89 år gammel, men inden da var der aftale en relancering af bogen, og den foreligger nu, og Olavs opfattelse af omgang med hunde er nu blevet indhentet af udviklingen, så den ligger fuldstændig i tråd med Norges nyeste Dyrevelfærdslov fra 2010.

De fleste kapitler er Olavs oprindelige tekst, hvor han øser af sin meget store viden på området og fører læseren ind i den stående jagthunds univers, så vi både kommer til at forstå, hvordan hunden tænker og reagerer og samtidig bliver klogere på, hvordan vi med venlighed og tålmodighed skal få en god og brugbar jagthund ud af den lille hvalp.

Nyt i bogen er kapitlet om skovfugle og skovfuglejagt. Det er spændende og bygger i høj grad på de fakta, man via forskning har frembragt på området.

På nær de instruktive fotos i forbindelse med hundens opdragelse, er hele billedgalleriet nyt. Utrolig flotte og smukke billeder pryder bogen. Det er meget sjældent, man får en jagthundebog i hånden, hvor der er så mange fotos af forskellige stående hunderacer i mange herlige situationer. Det er en helt ufattelig berigelse at læse i bogen og se på billederne.

 

Skogsfugljakt breton_0809_2278a

Jagtlykke. Foto: Kjell Erik Moseid.

 

Denne bog er hver eneste krone værd og bør ligge under juletræet hos alle medlemmerne i FJDs specialklubber.

Havde der været mere end seks hundehoveder at give af, så havde den fået det.

F.Ø.

 

hoveder